Neriman Şirin, sosyal medyada “Drama Atölyesinin Günlüğü” adıyla çocuklara ve yetişkinlere drama ile ilgili bilgiler veriyor, oyunlar öneriyor, instagram canlı yayınları yapıyor. Pandemiden önce katıldığım büyüklere Drama Atölyesi’ni çok eğlenceli ve faydalı bulmuştum. Yaratıcı drama için yapılan çalışmalara atölye denildiğini ve ısınma, asıl çalışma ve değerlendirme aşamaları olduğunu öğrenmiştim. Bu ilgi çekici konuda sorular yönelttim kendisine. Çalışmalarını merakla takip ettiğim ve çalışkanlığını takdir ettiğim Neriman Şirin ile baş başa bırakıyorum sizleri.
“Yaratıcılık zekânın eğlencesidir” Einstein
Neriman Şirin’in yolculuğu nerede başlıyor, nasıl bir çocukluk ve gençlik var bu hikâyede?
1977 yılında Antalya’da sıcacık bir mahallede başladı. Sessiz, sakin, içine kapalı bir çocukluk ve gençlik geçirdim.
Drama öğretmenliği çocukluk hayalin miydi, nasıl bir eğitimden sonra Drama Atölyesi yapma yeterliğine sahip oluyor insan?
Çocuklar ile iletişimim her zaman çok iyi olmuştur. Kızım kreşe başlayınca, çocuklar ile ilgili bir şeyler yapmak istiyordum. Tam olarak ne yapabilirim diye araştırırken kızımın kreş öğretmeni sayesinde Yaratıcı Drama ile tanıştım. İlk gittiğimde dramanın tam da benim için uygun bir iş olduğunu gördüm. Drama eğitmeni olmak isteyenler MEB onaylı bir kurumda teorik, uygulamalı dersler ve bitirme projesi içeren bir eğitim alınması gerekiyor. Eğitim sonunda sınava girerek drama eğitmeni olunur. Daha sonra ki dönemlerde üniversitelerde ders olarak okutulmaya başlandı.
Drama atölyesinin nasıl yazılacağı, farklı derslerde nasıl uygulanacağı ile ilgili çalışmalarda ilhamı nerelerden ve kimlerden alıyorsun?
Drama atölyesi yazarken okuduğum kitaplar, yaşadığımız olaylardan ilham alıyorum. Özellikle Ken Robinson “Yaratıcı Öğrenciler” kitabı ile Dramanın eğitimde kullanılması için bir program hazırladım. Düşünün, çocuklarınız okulda gördüğü birçok dersi en sevdiği OYUNLAR ile öğrense nasıl olur? Bunu Eğitimde Drama ile gerçekleştirmek mümkündür. Sadece siz değişime hazır mısınız?
“Yaratıcılık zekânın eğlencesidir” demiş Einstein. Yaratıcılık ve hayal gücü önemli bir meziyet. Kızın Selin’in de desteğini görüyorum çalışmalarında. Nasıl bir ekip çalışması yapıyorsunuz, neler hedefliyorsun bu konuda?
Dramada hedef çocukların (büyüklerin de) yaratıcılığını ve hayal gücünü canlı tutmaktır. Ekip çalışması bizim ailede çok önemlidir. Pandemi nedeniyle kızımla bir senedir tüm gün birlikteyiz. Yaptığım çalışmalarda ben içerikleri hazırlıyorum., kızım da video çekimleri ve sayfa düzenlemesi ile ilgileniyor. Bu konuda çok yeteneklidir. Aynı zamanda video çekerken onun da zamanı eğlenceli ve verimli geçiyor. Herkese çocukları ile birlikte pratik eğlenceli etkinlikler hazırlamayı öneriyorum.
Çocuklar için dramanın yararları yadsınamaz bir gerçek değil mi? Özellikle çocuğun dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerilerinin geliştiğini biliyoruz. Kreş zamanı benim oğullarım da drama dersi alıyordu. Daha sonra ilköğretimde de bu dersin olması sence gerekli mi, öğretmenlerle bu konuda yaptığın canlı yayınlarda nasıl sonuçlar aldın?
Bence drama her yaşta çok güzel. Üniversite öğrencileri ile birlikte bir araştırma yapmışlar. 12 hafta boyunca drama dersi almışlar ve sonuçta; “oyunun önemi anladım”, “arkadaşlık ilişkilerinin geliştiğini gördüm”, “daha farklı bir öğretmen nasıl olurum onu öğrendim” vb yorumlar yapmışlar. Benim sloganım ise; “Oyun Her Yaşta Güzeldir” “Her zaman olmalıdır”. Öğretmenler Yaratıcı Dramanın her zaman olması gerektiğini söylüyorlar. Çünkü çocuklar üzerindeki etkileri gerçekten çok değerli.
Drama ile, çocuklara oyun oynatarak, soyut, teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı olduğunu söylüyorsun. Bir örnek verir misin, çocuklar en çok hangi oyunları seviyor?
Soyut kavramlara en güzel örnek bu oyunla olabilir. “Duygusal Balonlar” Öncelikle balonları şişirin ve üzerlerine sadece pozitif duygular yazın. Müzik başladığı anda çocuğunuzla beraber hareket ederek bütün balonları havaya atmaya başlayın. Müzik sona erdiğinde ise, önce elinizde kalan balonun duygusunu tahmin etmeye çalışın, sonra balonun üzerinde yazılan duygu ile ilgili hislerinizi karşılıklı konuşabilirsiniz.
Selin ile birlikte instagram sayfanda çeşitli deneyler yapıyorsunuz. Çocuklar, deneylerle farklı bilgiler öğrenip, konu hakkında sorular sorar aynı zamanda da eğlenir değil mi? Öğrenmenin en güzel yolu deneyler ve oyun mu sence?
Deneyleri yapmamızın asıl amacı merak duygusunu uyandırmak ve eğlenceli öğrenme alternatifleri olduğunu göstermektir. Oyun ve deneyler çocukta kalıcı öğrenmeyi ve öğrenmekten zevk almayı sağlar.
Dramada çocuklara soru soruyor, bir konu hakkında fikrini alıyorsun, yani o konuda ne düşündüğünü söylemesini istiyorsun. Bu çalışma çocukların hayal gücünü nasıl geliştiriyor?
Drama yaşayarak, eğlenerek öğrenme yöntemidir. Yaptığımız atölyelerde çocuğu sürekli aktif bir şekilde düşünmeye sevk eder, rahat bir şekilde duygularını, düşüncelerini ifade etmesi için ortam hazırlar. Çocuğun, yaratıcılığı ve hayal gücü beslenir, farklı bakış açıları kazandırılır.
Büyüklere Dramayı ilk seninle duydum. Bu etkinliğin tarihçesi nereye dayanıyor? Çocuklarla mı büyüklerle mi daha eğlenceli drama?
“Oyun her yaşta güzeldir” fikrinden hareketle Büyüklerle drama atölyesi yapmaya başladım. Büyüklerle yapılan çalışmalar sınırlı sayıda olup daha çok sadece çocuklarla yapılır algısı var. Bu amaçla büyüklerle yaptığım çalışmalarda katılımcılardan aldığım geri bildirimler büyüklerin de bu atölyelerden çok zevk alabileceğini gördüm. Aslında drama anlatılmaz yaşanır.
Sürekli hayalleri olan bir kişiyim. Bu hayallerimi gerçekleştirmek için çok çalışıyorum. Şu anda öğretmen ve öğretmen adayları için derslerinde dramayı nasıl kullanabileceklerine yönelik somut örnekler içeren uygulamalı eğitimler hazırlıyorum. Büyüklerle Drama Atölyem olmazsa olmazım, hep benimle olacaktır. Canlı yayınlarım sayfamda farklı konu ve konuklarla devam edecek. Planladığım farklı konulardaki proje çalışmalarım da devam ediyor.
Senin “Drama Atölyesinde” üretim sürekli devam ediyor. Gelecek plan ve projelerinden bahsedebilir misin?
Röportaj yapma fırsatı verdiğin için sana teşekkür ediyorum. Benim hayata bakış açım “ne yaparsan yap aşk ile yap”. Çevremde böyle insanlar olduğu için çok şanslıyım.
Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum.
Nerimancım tebrikler canım çok güzel bir röportaj Fatma hanıma da teşekkürler
teşekkürler