Tümü

    ÖDÜLLÜ FOTOĞRAFÇI ŞEREF AKÇAY

    HAYATA VİZÖRDEN BAKMAYI SEVİYORUM

    ÜNYE’DEN ULUSLARARASI YARIŞMALARA KATILAN BİR FOTOĞRAFÇI: ŞEREF AKÇAY

    Karadeniz’in İncisi Ünye birçok sanatçı, bilim adamı, siyasetçi ve iş adamı yetiştirmiştir. Onlardan biri de başarıları ile adından sıkça  bahsedilen  Ünyeli fotoğrafçı Şeref Akçay.      O, on yılı aşkın süredir profesyonel fotoğrafçılık yapıyor. Şimdiye kadar birçok ulusal ve uluslararası yarışmaya katılıp 100’ün üzerinde fotoğrafı ile ödüle layık görüldü.

    Bu ismi aklınıza kaydedin çok sık duyacağız  ileride. Belki de bir filmde görüntü yönetmeni ve dünyaca ünlü bir fotoğrafçı olarak. Sizlere Şeref Akçay’ı tanıtmak istiyorum.

    HAYATA VİZÖRDEN BAKMAYA BAŞLADIM

    Meslek olarak fotoğrafçılığı seçmenizin özel bir nedeni var mı, nasıl başladınız fotoğrafçılığa? Nasıl bir çocukluktu sizinki, kendinize ait ilk fotoğraf makinasını ne zaman elinize aldınız?
    Aslında meslek  tercihlerimin arasında  bile  değildi . Ancak hayatın size  neyi getireceğini bilmiyorsunuz. Hediye  aldığım  bir fotoğraf makinası ile  vizörden bakmaya  başladım hayata. Kendi halimde deneme-yanılma sürecim oldu. Sonrasında ünlü sanatçıların çektiği fotoğraflar beni cezbetmeye başladı. Artık rotam yavaş yavaş belirmeye başlamıştı.  Çok yaramaz  ve her gün  bir komşudan  şikayet  gelen  bir çocuktum. Afacan diyemeyiz benim gibisine. Yerinde durmayan, bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjim vardı , gerçi hala  öyle ya…

    ÜNYE’NİN DOĞAL GÜZELLİĞİ DİKKAT ÇEKİCİ

    Ünye’nin doğal güzelliğini fotoğraflarınızın fonu olarak kullanıyor musunuz?

    Elbette; beni fotoğrafa bağlayan en önemli şeylerden biri de budur. Ünye’nin güzellikleri benim dikkatimi çektiği gibi  tüm görsel takipçilerin de dikkatini çekti ve  onları da etkiledi.

    (2014 Özel Medi-Tech Hastanesi’ nin Düzenlediği Fotoğraf Yarışmasından Sergileme Ödülü)

    YEREL YAŞAMI FOTOĞRAFLAMAYI SEVİYORUM

    Fotoğrafçılığın hangi türü daha çok cezbediyor sizi? (Doğa fotoğrafçılığı, portre, belgesel….) 

    Fotoğraf  kendi içinde onlarca  alana  ayrılıyor sizin de bahsettiğiniz gibi. Ancak iyi bir sanatçı, bütün tarzlardan anlar ancak 1-2  tanesinde diğerlerine nazaran daha başarılıdır. Bir ürün çeken fotoğrafçının düğün fotoğrafı çekmekte zorlanması  yada başarılı olamaması çok normal. Bu kesinlikle  fotoğrafçının ayıbı  değil. Tekniği bilirsiniz ancak uzmanlaşmak için onu  kendi alanınız kabul etmez ve benimsemediğiniz sürece de  çekemezsiniz.  Yerel Yaşam, benim  en sevdiğim  anlayış, fotoğrafta.

    Çektiğim fotoğrafta duygu olsun ,bakışlar olsun  bir şeyi değil çok şeyi  anlatsın, destan olsun, kitap olsun, dolu dolu olsun; her köşesi ayrı bir derdi anlatsın  istiyorum. Söyleyemediklerimi benim yerime o söylesin. Soracağım soruları da o sorsun. Yine  cevabı da o versin istiyorum. O yüzden İnsanı , canlıyı  hayatı  çekmeyi seviyorum. 

    (2015 Erzincan’ı Yakala Fotoğraf Yarışması 1. LİK ÖDÜLÜ)

    Fotoğrafçılıkta ekipman ne kadar önemli, en muhteşem fotoğrafın çekilebilmesi için çok pahalı bir ekipmana mı ihtiyaç var?

    Fotoğrafçı tarzına  göre ekipman alır. Örneğin çiçek  böcek zor görülen minik hayvanları çekmek  için Makro Lens gerekir.  Olmazsa olmazlardandır. Yada kuş  çeken bir fotoğrafçı için de Tele Objektif  şarttır. Işığın  az  olduğu yerlerde  yapılan çekimlerde  makinanın ışık hassasiyeti çok önemlidir. Bu sefer de ISO kabiliyeti  önemli  makinalar devreye girer. Ama  bu demek değildir ki, gelişmiş ekipman yoksa güzel fotoğraflar  çekemeyeceğiz. Sadece detay  içeren fotoğraf anlayışında, olması  gereken  minimum şartlar vardır. Bu sebeple  ekipmanın, hayal ettiğin  fotoğraf için  yeri büyüktür.

    (2014 Özel Medi-Tech Hastanesi’ nin Düzenlediği Fotoğraf Yarışmasından Sergileme Ödülü)

    İYİ BİR FOTOĞRAF İÇİN GÖZÜ, KALBİ, BEYNİ YETİŞTİRMEK GEREK

    Güzel anları yakalamak ve çarpıcı bir fotoğraf çekmek için iyi bir bakış açısı ve uzmanlık gerektiğini düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Size göre ‘iyi’ bir fotoğrafın olmazsa olmazı nedir?

    Güzel bir fotoğrafı  çekmek  için makinayı  çok bilmenize gerek yok. Teknik olarak bilmeniz gereken şeyler elbette var,  ancak otomatik ayarda  çekilmiş çok harika  kareler biliyorum. Yani makina  ile  uzmanlık  gerektiren çok  üst  düzey bir durum yok. Olay  kadrajdan  baktığınız yerde  bitiyor.

    2014 Antakya Uluslararası Fotoğraf Festivali Foto Maratonu Mansiyon Ödülü

    Diğer bir husus “bakış açısı”.  Fotoğraf  sözü kullanmadan yada bir yazı yazmadan haykırış biçimidir             değil   mi? Söyleyemediklerimizi  söylemek , gördüklerimizin başkaların da görmesini sağlamak gibi. Bunun  için önce başkalarının haykırışlarını  dinlememiz gerekiyor. Ne anlatmak  istedi  burada  sanatçı ?

    (Giresun Espiye Yedi değirmenler Foto Maratonu 1. LİK ÖDÜLÜ)

    Gerçek bir şiir yazmak  isteyen   bir kişiye  verilen  nasihat tektir. Önce bütün şairlerin şiirini okuyacaksın , hazmedeceksin sonra   unutacaksın  ve hiç bir şekilde onlardan  etkilenmeden kendi şiirini yazacaksın denir.

    Fotoğrafta  öyle. Buradaki amaç gözü beyni  kalbi yetiştirmek . Kişi makinayı  çok iyi hatmetmiş olabilir. Ama  o  şaheseri çekecek  cesareti  yok. Aslında onun o fotoğraf için hazır olmuş bir ruhu yok. Önce  şiirleri okuyup ve unutup kendi penceresinden bakacağı  o yolu  kat etmedi. Kısacası  iyi bir fotoğraf için önce  sürekli  fotoğraf izlemenizi öneriyorum.

    (YUNANİSTAN 2 Ödül 32 Sergileme)

    3rd Greek Photographic Circuit 2015

    Ulusal Uluslararası birçok yarışmada fotoğraflarınız ödüle layık görüldü. Sizin fotoğraflarınızın teması neydi? Jürinin nelerden etkilendiğini düşünüyorsunuz?

    Ulusal ve uluslararası yarışmalarda evrensel bir konu seçiliyor ve fotoğraflar bu kapsamda isteniyor. Fotoğrafta siz o duyguyu iyi ifade ediyorsanız o fotoğraf yarışmada iyiler arasına giriyor. İstenilen duyguyu en  iyi şekilde  yansıtan fotoğraflar dereceye giriyor.

    (2014 Bitlis-Hizan Fotosafari 2.lik Ödülü)

    Sosyal ağları kullanan herkes artık birer fotoğrafçı. Her anını cep telefonları ile çekip anında paylaşıyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    Bu güzel bir şey. Bence fotoğrafı biraz daha  ön plana çıkardı. İyi yada  kötü  olayı olarak  kesinlikle  ters bir şey yok . Sanat için yapılan  çalışmalar  zaten  ayrıdır. Faaliyet kendisini zaten  gösterir. Kaldı ki  ilk başlarda dediğim gibi önemli olan  beynin gözün ve kalbin yetişmesi. Fotoğraf çekmek  için kullandığın aracı  çok mühim değil.  Gördüğün ve anlatmak  istediğin daha  önemli. Artık  modern çağ  belli bir düzeyde  herkesi  yada kullanan herkesi  fotoğrafçı kabul etmek  zorunda. Herkes şarkı  söyler ancak  farklı olanlar sahneye  çıkar.

    (Giresun Ticaret Borsası ” Giresunda Fındık ” Konulu Fotoğraf Yarışması 2. lik Ödülü )

    ÜNYE’DE HİKAYE FOTOĞRAFÇILIĞI DA YAPIYORUM

    Son zamanlarda moda olan hikaye fotoğrafçılığı Ünye’de nasıl karşılanıyor? Düğün, doğum, özel günler için çok talep oluyor mu?

    Evet kesinlikle. İnsanların buna  ihtiyacı olduğunu anladık. Herkes   karamsar yaklaşmaya alışmış. Ünye de inanılmaz  işlere  imza atıyoruz. Çok daha iyileri için  çalışmaya  devam ediyoruz.

    On yıl sonra mesleğinizde nerede olmayı hayal ediyorsunuz?

    Fotoğrafçılığımı   daha  fazla  ilerletmek istiyorum.  Ancak tek isteğim  bir filmde  görüntü  yönetmeni  olmak ki şu an  olsa yapacak   enerjim  ve cesaretim var. Sadece  kapıları  açacak  büyüklere ihtiyaç var .

    (Ödül aldığı fotoğrafları MAVİANNE ‘de görebilirsiniz)

    RÖPORTAJ;04.09.2016

    Yorumun benim için değerli

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.