Zuhal Bozdağ Adıyaman’da yaşayan üç çocuk annesi genç girişimci bir kadın. Blog yazarken kendi web sitesini tasarlaması ile başlıyor hikayesi. Araştırarak ve çok çalışarak kendi işini DİJİZU’yu kuruyor. Ufuk Tarhan, Aylin Satun Olsun, Emine Başdağ, Fatih Portakal, Banu Özkan Tozluyurt, Yonca Tokbaş, Armağan Portakal gibi bir çok başarılı isim ile çalışıyor. Sıfırdan yarattığı ve 10 yıldır sürdürdüğü işindeki başarı hikayesini bir de kendinden dinleyelim istedim.
ANNE OLMAK ÇOK GÜZEL ANCAK KENDİMİZ İÇİN DE BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ
Zuhal Hanım öncelikle sizi çok tebrik ediyorum, bir çok kadına ilham olabilecek bir hikayeniz var. Azmedince, kafaya koyunca ev kadını olan üç çocuklu bir annenin neler başarabileceğinin harika bir örneğisiniz. Bu girişiminizden ailenizin, eşinizin desteğini aldınız mı, nasıl karşıladılar?
Çok teşekkür ederim. Tabi zorlu bir süreç oldu, evden çalışarak, kursa gitmeden bir şeyler öğrenmek, kod öğrenmeye çalışmak, bununla beraber aile düzenini bozmadan yürütmeye çalışmak epey yordu. Gündüz bebeğim ile ilgilenip gece bilgisayar başında çalışıyordum ilk zamanlar. Çünkü kendime ve topluma faydalı bir şeyler yapmalıyım, bir konuda uzman olmalıyım diye düşünüyordum. Aile olmak, anne olmak çok güzel ancak, kendimiz için de bir şeyler yapmalıyız diye düşünüyorum.
İlk zamanlar herkes vakit geçirmek için uğraştığımı zannetti. Zamanla onlar da gördü ve destek verdiler elbette. Eşim de en büyük destekçilerden. Zira hem ev hem iş hem 3 çocuğun sorumluluğu tek bir kişiye yüklenemezdi. Sağ olsunlar yardımlarını esirgemezler, desteklerler.
Bir kadının mutlaka bir uğraşı olması gerektiğine inanıyorum. İyi bir insan, iyi bir anne, iyi bir arkadaş, mutlu bir birey olması için üretmesi gerektiğine inanıyorum. Bu bir boyama olabilir, tarım olabilir, pasta çörek olabilir, kodlama da olabilir elbette, kadınlar teknolojiden korkmasın. Emin olun en güzel kadınlar yapar bu tasarım ve kodlama işlerini. Çünkü analitik düşünebiliyorlar, çözüm üretmede bir numaralar. E daha ne olsun .
SAĞLAM BIR ALT YAPI, HIZLI BIR SERVER
Dijizu.com web tasarım sektöründe home office hizmet veren bir şirket “Farklı, dinamik, modern, responsive, ve her daim güncel, güvenli bir web siteniz olsun isterseniz görüşelim” diyorsunuz. İyi bir web sitesi tasarımının olmazsa olmazı nedir? Tek mi çalışıyorsunuz, bir ekip kurdunuz mu?
İyi bir tasarımın olmazsa olmazı sağlam bir alt yapı, hızlı bir server. Biz dijizu olarak bu hizmeti de veriyoruz. Kaliteli, hızlı sunucular ile müşterilerimizi farklı firmalarda yormadan her şeyi tek elde kontrol altında tutuyoruz. Yedekler alınıyor, bu yüzden bir güvenlik endişesi veya veri kaybı olmuyor. Sonrasında sadelik, anlaşıla bilirlik ve erişim kolaylığı.
Web sitesine girince neyin nerede olduğu belli olan, sayfalarda yeterli ve açıklayıcı bilgilerin olması önemli. Bir diğeri içerikler. Tasarıma yön veren içeriklerdir aslında. İçerikler ne kadar yalın ve anlaşılır ise tasarımı da bir o kadar yalın ve anlaşılır hale getirebiliyoruz. Bu yüzden, iş ortağı veya müşterimiz ile içerikler konusunda da fikir alışverişinde bulunuyoruz.
Ekip değil de çözüm ortaklarımız var. Benim uzmanlık alanım dışındaki hizmetlerde çözüm ortaklarımıza yönlendiriyorum, yine ben de süreci takip ediyorum.
SOSYAL MEDYA UZAKLARI YAKIN ETTİ
Daha çok İstanbul, Ankara gibi Büyükşehirler ve Yurtdışındaki Türklere hizmet verdiğinizi biliyorum. İşinizi pazarlamada ve iş ortakları bulmada sosyal medyanın nasıl bir etkisi oldu?
Sosyal medya ile başladı herşey zaten. Yoksa uzakları yakın edebilir miydim? Sosyal medya üzerinden tanıştım ve kendimi ifade edebildim. Ara sıra İstanbul’a gelip etkinliklere katılıyorum ancak sürekli olarak mümkün olmuyor. Bu yüzden sosyal medya, telefon, e-posta ile işlerimizi sorunsuz hatta daha hızlı yürütebiliyoruz. İnanması zor ama gerecekten daha hızlı yürüyor işler, çünkü zaman benim. Dışarıda toplantı için, hazırlan, giyin, yol git, sonra geri gel vs. ben bu sürelerin toplamında ne işler yapıyorum. Şaka bir yana evdeyken istediğin zaman istediğin kişiyle zaten irtibata geçiyorsun, gerekmedikçe sürekli yüz yüze toplantıların vakit kaybı olduğunu düşüyorum.
TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ
“Her koşulda daima yardıma koşan, iş bitirici, hızlı ve son derece becerikli” olarak tanımlamış size Ufuk Tarhan. Fütüristler Derneği’nin takdir ve sevgisini kazanmışsınız. Eminim bu güzel yorumlar sizi teşvik ediyordur. Kendinizi daha da geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
Ufuk Hanım’ın yeri bende çok başkadır. Sağ olsun her adımda beni sözleriyle teşvik etti. Kendime inanmamı sağladı. Elbette bu güzel sözler beni çok mutlu ve teşvik ediyor.
Benim sektörde sürekli gelişmek zorundasınız zaten. Oldum bitti diye bir şey yok. Teknoloji ilerledikçe ihtiyaçlar, beklentiler de değişiyor. Buna ayak uydurmak durumundayız. İşlerim dışında hala kendimi geliştiriyorum, ve öğrendikçe işler daha hızlı ve basitleşiyor. Bu da vakit kazandırıyor bana ve daha çok çalışıyorum öğrenmek için. Öğrenmek, çalışmak harika bir duygu.
GOOGLE FEEDBURNER KULLANMALARI ÇOK ETKİLİ
Web sitesinde ve kişisel bloglarda verdiğiniz hizmet ve ürünler neyi kapsıyor?
İlk olarak bir hostinge ihtiyaç var, bunu sağlıyoruz. Domain yoksa satın alıyoruz. Tasarım+yıllık teknik ve tasarımsal destek veriyoruz ki müşterimiz ilk yıl sorunsuz alışabilsin, kullanabilsin web sitesini. Bu süreçte 7/24 bana ulaşabiliyorlar, her hangi bir soruları veya sorunları olursa en hızlı şekilde yardımcı oluyorum. Güvenliğini sağlıyoruz, her ay kontrollerini yapıp alt yapıyı güncel tutuyoruz. Bu çok önemli.
Yazılarımızın Google’da öne çıkması için ne yapmalıyız? SEO optimizosyonu ve SEO uyumlu yazılar nedir? Ssl sertifikası web sitemiz için gerekli mi?
Öncelikle düzenli ve özgün içerikler girilmeli web sitesine. Bunun yanında imla, noktalama gibi kurallara dikkat etmeli. Mümkünse her yazıyı 1 anahtar kelime çevresinde yazmalı, bu kelimeyi sıkça tekrar etmeli. Etiketler ekleyip bolca paylaşmalı. Google feedburner kullanmaları da çok etkili oluyor. Google abonelere yazılı bildirimleri yolluyor e-posta ile. Bunun gibi bir çok şey var aslında, yaz yaz bitmez. Bana ulaşın detaylı konuşalım derim info@dijizu.com
Hatta benimle çalışmak isterlerse Mavianne indirimi bile yaparım.
HERKESİN DİJİTAL BİR KİMLİĞİ OLMALI
Ben de 15 yıldır blog yazdığım için, bu sayede dijital bir kimliğe ve arşive sahip olduğumu düşünürüm. Bazı insanların çekinceleri vardır blog yazma konusunda. Sizin düşüncenizi alabilir miyim? Her insanın nasıl instagram, facebook, twitter adresi varsa, bir web sitesi de olmalı mı?
Kurumsal bir şirket ise veya kurumsal bir kimliği varsa, önemli bir ünvanı varsa (seo, doktor, öğretmen, danışman vs), yazı yazıp paylaşmayı seviyorsa, bir ürün yapıp satıyorsa mutlaka web sitesi olmalı.
Herkesin bir dijital kimliği olmalı, dijital ortamda var olmalılar bence. Ve en önemlisi bu süreçte güvenilir şirketler ile ilerlemeli.
Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum.
Ben teşekkür ederim bu güzel sohbet için. Umarım okuyanlara faydalı yanıtlar olmuştur.
[…] https://fatmaerdem.com/2020/10/07/dijizu-comun-kurucusu-genc-girisimci-ve-anne-zuhal-bozdag/ […]
[…] https://fatmaerdem.com/2020/10/07/dijizu-comun-kurucusu-genc-girisimci-ve-anne-zuhal-bozdag/ […]