Tümü

    Anıl Ercan’dan Vegan Tarifler

    Anıl Ercan bize veganlık hikayesini anlatacak bu söyleşimizde. Vejetaryenlik ve veganlık arasındaki fark nedir? Bir insan nasıl vegan olur, en çok hangi aşamasında zorlandı? Et yemekten ve hayvansal gıdalardan onu soğutan neden nedir? gibi sorularımı yanıtladı.

    BESLENME KOÇLUĞU YAPIYORUM

    Anıl Ercan kimdir, eğitim hayatı ve aile hayatından bahsedebilir misiniz? 

    1988 Van doğumluyum. Aslen Sivaslıyız ama babam polis olunca şehir şehir dolaşırken Van’da dünyaya gelmişim. Altı kişilik bir ailenin en küçük ferdiyim ve üç ablam var. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum ama bölümümle alakalı hiç bir iş yapmadım yapmaya da niyetlenmedim 🙂 Mağazacılık ve otomotiv sektöründe bir süre çalıştıktan sonra en sevdiğim konulardan birisi olan beslenme ile alakalı bir mesleğe geçiş yaptım. Şimdilerde uluslararası bir gıda firmasında beslenme koçluğu yapıyorum aynı zamanda da sosyal medya üzerinde aktif şekilde çalışmalar yürütmekteyim.

    BİR GECEDE VEGAN OLMAYA KARAR VERDİM

    Veganlık hikâyenizin, izlediğiniz bir belgeselin cesaretlendirmesiyle iki yıl önce başladığını söylüyorsunuz. Nasıl oldu bu süreç, hiç mi zorlanmadınız, çevrenizden gelen tepkiler nasıldı? 

    Evet bir belgesel aslında hayatımı değiştirdi ama bu bir bahane oldu diyebilirim. Yani aslında çok istediğim bir şey için beni cesaretlendirdi denebilir. Ben çok küçük yaşlardan beri hayvanları gerçekten çok seven bir çocuktum. Şu an dünya nüfusunun büyük  çoğunluğunda olduğu gibi kesilmiş olan, hali hazırda satılan etlerle hayvanların katledilmesi durumunu birbiri ile birleştiremiyordum. Sanki marketten alınca sen yapmamışsın gibi bir düşünce oluşuyor insanlarda ama bu çok yanlış bir düşünce.

    Aslında o bıçağı senin tutmanla hiç bir farkı yok. Bu bir farkındalık meselesi. Aynı zamanda uzun yıllardır sporla da çok yakinen ilgilendiğim için, bu durumda beni biraz tedirgin ediyordu. Ama en sonunda bu kararı aldım ve bir gecede vegan olmaya karar verdim. İki yıllık süre zarfı içeresinde beni zorlayan tek şey çevremdeki insanların tepkileri oldu aslında. Bu tepkiler haricinde hayatımı zorlaştıran hiç bir durum olmadığı gibi çok daha keyifli bir hayat yaşıyorum diyebilirim. Mesela mutfağa girmeye başladım ve bu gerçekten çok keyifli bir şey.

    Vegan hayat felsefesini yaşamaya başladığınızdan bu yana hayatınızdan en büyük değişiklik ne oldu? 

    Bu felsefeyi yaşamaya başladıktan sonraki en güzel şey; senin menfaatin için bir canlının öldürülmek zorunda kalmaması hissiyatı muhteşem bir şey. Benim sizin ya da bir başkasının on dakikalık damak zevki için bir çok canlı akla gelmeyecek acılara ve işkencelere maruz kalıyor. Artık bunu bile bile göz yummak zorunda kalmamak hayatımda bana en çok huzur veren şeylerden biri. Yani en büyük değişiklik ne oldu diyecek olursak çok daha huzurluyum. 

    VEGANLIK HAYVANLARIN İYİLİĞİ İÇİN YAPILIR

    Veganlık ve vejetaryenlik arasındaki farklardan bahsedebilir misiniz? 

    Vejetaryenlik aslında bir çok kişi tarafından sağlık sebebiyle tercih edilen bir yaşama biçimi. Tabi ki hayvanların öldürülmemesi için bunu yapan da çok fazla kişi var. Eğer konu hayvanların iyiliği ise bu noktada vejetaryenlik bir hayli yetersiz kalıyor. Veganlık ise hiç bir canlının gerek mutfaklarımız için gerekse diğer tüm ihtiyaçlarımız için asla ve asla kullanılmaması ve sömürülmemesini içerir.

    Gerçekten hayvanların iyiliği için yapılır. Aynı zamanda sadece hayvanlar için değil dünya için de çok faydalıdır. Veganların amacı hem gezegeni hem de o gezegende yaşayan tüm canlıları korumak ve onların yaşam haklarına saygı göstermektir. Dolayısıyla bir kişi hayvanları korumak istiyorsa veganlığı tercih etmelidir. Çünkü vejetaryenlik bu anlamda çok fazla katkı sağlamıyor maalesef.

    BİTKİSEL YÜZLERCE GIDA MEVCUT 

    Annenizle Türk Mutfağının sevilen yemeklerinin vegan versiyonlarını yaptığınız bir YouTube kanalınız ve Vegan_tariflerim insagram hesabınız var. Burada değişik tarifler paylaşıyorsunuz.  Hayvansal gıdalar kullanmadan yemek yapmak zor olmuyor mu? 

    Evet, özellikle Türk mutfağının sevilen lezzetlerini tercih etmeye çalışıyoruz. Amacımız sadece tarif paylaşmak değil, aynı zamanda insanların veganlığa geçişini kolaylaştırmak. Bir çok kişi damak zevkinden ödün vermek istemiyor. Dolayısıyla onlara bu konunun düşündükleri kadar zor olmadığını göstermeye çalışıyoruz.

    Sağlıklı ve sömürüsüz bir yaşamın bitkisel beslenerek mümkün olduğunu aktarmaya çalışıyoruz. Hayvansal gıdaları kullanmadan yemek yapmak çok kolay. Çünkü hayvansal olarak sayabileceğimiz gıda sayısı iki elin parmaklarını geçmezken bitkisel olarak sayabileceğimiz yüzlerce gıda mevcut 🙂

    BİZİ TAKİP EDEREK VEGANLIĞA GEÇEN ÇOK DOSTUMUZ VAR

    Sizi takip ederek vegan hayat felsefesini benimseyen ve vegan olma kararını alanlar oldu mu? 

    Bu konuda çok ama çok mutluyum çünkü her gün bir çok mesaj alıyorum. Veganlık süreçlerini tariflerimiz aracılığıyla kolaylaştıran yüzlerce dostumuz var. Sayfamızı ve kanalımızı takip etmeye başladıktan sonra veganlığa geçiş yapan yüzlerce dostumuz var. Zaten bu sayfa ve kanalı açarken amacım tam olarak buydu. Sadece kendimize  fayda sağlamak değil, tüm dünyaya katkı sağlamak amacıyla yolumuza devam etmek istiyoruz.

    TAVRIMIZ SERT OLURSA KİMSEYİ VEGANLIĞA ÇEKEMEYİZ

    Beden sağlığım için bitkisel ve hayvansal gıdaların dengede yenilmesi taraftarıyım. Hatta az yemenin ruh ve beden sağlığına iyi geldiğini düşünüyorum. Özellikle herkesin hayattaki seçimlerine saygı duyduğumu belirtmek isterim. Merak ettiğim şu, et veya hayvansal ürünler yenilen bir sofraya davet edildiğinizde tavrınız ne oluyor? 

    Bu hususta ben insanlardan nasıl anlayış bekliyorsam aynı anlayışı bende onlara karşı gösteriyorum. Burada eğer tavrımız sert olursa kimseyi veganlığa çekemeyiz. Doğru bildiklerimizi saygı ve sevgi çerçevesinde anlatmaya her zaman özen gösteriyorum ve tüm insanlara saygı duyuyorum. Sonuçta bir zamanlar ben de bir navegandım.

    Ancak, bu konuda çok sert davranan ve çok katı bir tutum sergileyen dostlarımız var. Tabi ki ben de istiyorum herkes hemen vegan olsun. Ama bu durumu  kötü söylemlerle ya da kavga ederek sağlayamayız. Tam aksine kişileri daha da iteriz. Bu dönüşüm ancak  kişilere doğru bildiklerimizin güzel bir dille anlatılması ile  gerçekleşebilir.

    Atalarımız “kırkına kadar kuzu ye, kırktan sonra kuzunun yediğini ye” demişler bu sözü duymuş muydunuz daha önce? Demek ki, sağlıklı yaşlanabilmek için et yerine, sebze ve bakliyata ağırlık vermeliyiz bir yaştan sonra. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz? 

    Evet bu sözü duymuştum ama burada atalarımız ne yazık ki damak zevklerini biraz ön planda tutmuşlar sanki. En azından ben böyle düşünüyorum. Çünkü belli bir yaştan sonra kişiye bu kadar iyi gelecek bir şey o kişiye küçük yaşlarda da iyi gelecektir. Hani bu biraz şuna benziyor ‘yaşın gençken henüz yakabiliyorken tatlıları tuzluları ye (zararlı olduğu bilindiği halde) nasıl olsa belli bir yaştan sonra yememelisin’ gibi 🙂

    VEGAN LAHMACUNDAN BEYTİYE KADAR HER ŞEYİ YAPABİLİYORUZ

    Hayvansal gıdaların bir muadili var mı veganlar için? Yemek yaparken zorlanmıyor musunuz malzeme açısından. En beğenilen vegan tarifinizi verebilir misiniz okurlarımıza? 

    Hemen her hayvansal gıdanın bitkisel bir versiyonu ya da muadili mevcut. Gerçi ben böyle bir şeye ihtiyaç duymuyorum. İnanın bana lahmacundan tutunda beytiye kadar her şeyi yapabiliyoruz. Sayfamda ve kanalımda hepsinin tarifi mevcut. En beğenilen tarifimiz hangisi inanın şu an bilmiyorum. Çünkü hepsi o kadar çok yapılıyor ve seviliyor ki şu an hangisini versem bilemedim 🙂

    Teşekkür ediyorum. Sağlıklı günler diliyorum size. 

    Bu keyifli söyleşi için ben çok teşekkür ediyorum. Umarım çok yakın bir gelecekte dünyamız sadece sevginin ve hoş görünün egemenliğinde çok daha mutlu bir yer haline gelir. Sevgiler.  

    Yorumun benim için değerli

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.