Tümü

    Elon Musk ve Aziz Sancar, Adıyamanlı 10 Yaşındaki Yazar Mirhat ile Tanışmak İster mi?

    2010 yılında Adıyaman’da doğan Türkiye’nin en genç yazarı Hüseyin Mirhat Coşkun,   okuma ve yazmayı kendi kendine 5 yaşında öğrenmiş, ilkokula başlamadan tam 80 kitap okumuş ve 10 yaşında olmasına rağmen şu ana kadar yazdığı toplam 5 kitap var.

    İlkokul 1. sınıfta ilk kitabı “Kahraman Denizci”yi,  2. sınıfta ise  “Gizemli Orman” hikâye kitabını yazmış. Ayrıca “Bataklıkta Bir Gün”, “İki Hırsız Bir Çocuk” ve “Farelerle Dans” hikâye kitaplarını da yayınlanmış. Radyo Evi Derneği (RADEV) tarafından organize edilen 11. Radev Artı Ödülleri’nde Negatifi Pozitife Çevirenler ödülü aldı. Halen 4. sınıf öğrencisi olan Mirhat’la biz de ödül gecesinde tanıştık ve röportaj yaptık.

    KÜÇÜK AMA BÜYÜK İŞLER YAPAN YAZAR

    Mirhat öncelikle seni kutluyorum. Aileni bize anlatabilir misin, kardeşin var mı, anne, baban ne iş yapar, nasıl bir ailede büyüdün? 

    Teşekkür ederim. Annem hastanede memur, babam ise öğretmen. Bir tane şeker kardeşim var. Annem ve babam benimle çok ilgilenirler. 

    5 yaşında okuma yazmayı nasıl öğrendin? 10 yaşında 5 hikâye kitabı sahibi olmak nasıl bir duygu? Kitap yazmak sana ne kazandırdı? Arkadaşların ve öğretmenlerinden nasıl yorumlar alıyorsun?

    Okuma yazmayı kendi kendime öğrendim. Hatta bir gün babamla çarşıda gezerken reklam panosunu okudum. Babam da şok oldu. Okuduğum o ilk kelimeden sonra tüm kelimeleri okuduğumu fark ettim. Okuma yazmayı nasıl çözdüm inanın ben de bilmiyorum. Anaokulundan önce birden okumaya geçtim. 10 yaşında 5 kitap sahibi olmak çok güzel bir duygu. Çünkü insanlara yararlı olduğumu düşünüyorum. Küçük yaşta kitap yazdığım için arkadaşlarım ve öğretmenlerim bana çok ilgi gösterdi. Herkes bana küçük ama büyük işler yapan yazar dedi.

    Baban tarihçi yazar olduğu için kitap okumaya ve yazmaya onun sayesinde, yani onu örnek alarak başladığını söylüyorsun. Peki, annenden neler öğrendin, onun sana verdiği en değerli nasihat nedir?

    Evet en büyük şansım babam. O en büyük rehberim. Annem ise bana iyi, bilinçli ve düzenli bir hayata sahip olmam için beni hep yönlendirdi. Sorumluluklarımı rahatlıkla yerine getirmemin mimarı annemdir.

    TEKNOLOJİK ALETLERİN BAĞIMLISI OLMAYALIM, KİTAP OKUYALIM

    Anne, babası çok kitap okusa da pek çok yaşıtın, daha çok televizyon ve bilgisayara yöneliyor.  Onlara ne tavsiye edersin?

    Gittiğim söyleşilerde iki konu üzerinde duruyorum. Birincisi kitap okumayı sevdiriyorum, ikincisi teknolojinin yanlış kullanılmasına vurgu yapıyorum. Bizim yaşıtların en büyük sorunu teknolojinin yanlış kullanılmasıdır. Adeta küçük yaşta çocukları telefon, televizyon gibi teknolojik aletlerin bağımlısı yapıyoruz. Oysa teknoloji yararlı olabilir. Teknolojik aletleri kontrollü ve doğru kullandığımız da zararından çok faydasını göreceğiz. Ayrıca kitap okuma alışkanlığını mutlaka kazanmalıyız ve çocuklara da kazandırmalıyız. El yıkama alışkanlığını çocuklarımıza öğrettiğimiz gibi onlara kitap okuma alışkanlığını da öğretebiliriz.

    İlk kitabını, gördüğün bir rüyadan etkilenerek yazdığını söyledin. Rüyanı bir arkadaşına anlatır gibi mi yazdın kitabı, yazmadan önce nasıl bir yardım aldın?

     İlk kitabım olan Kahraman Denizci hikâye kitabı gördüğüm rüyadır. Rüyamda gördüklerimi arkadaşlarıma anlatır gibi yazdım. Kitap yazarken içimden geldiği gibi yazarım. Kitaplarımı yazdıktan sonra editör imla hatası ve anlatım bozukluğu için kontrol eder.

    Türkçeyi sevdiğin kadar matematik ve fen bilimlerini de seviyor musun? Doktor olma hayalini gerçekleştirmek için derslerine sıkı çalışıyor musun?

    Evet. Aslında başta matematik olmak üzere tüm dersleri çok seviyorum. Genelde tüm derslerimde çok başarılıyım. Ayrıca ailem bu konu üzerinde çok duruyor. Eğitim ve hayat koçum olan babam, eğitimi çok önemsiyor.

    UZAYA GİTMEK İSTİYORUM

    Sporla ve müzikle aran nasıl? Şimdiye kadar okuduğun en sevdiğin üç kitabı söyleyebilir misin?

    Spor ve sanatla aram çok iyidir. Yüzmeyi çok seviyorum. Ayrıca lisanslı tenisçiyim. Bir de spor bakanlığının yaptığı yetenek sınavını kazandım. Bundan dolayı Adıyaman Gençlik Merkezine antrenmanlara gidiyorum. Ayrıca Belediyenin konservatuvarında gitar dersine başladım. Hergün en az bir kitap okuyorum. Arkadaşlarım bana “kitap kurdu” diyor. Macera ve bilim teknik kitaplarını çok seviyorum. Aslında ayrım yapmadan tüm kitapları seviyorum. Ama bir kaç kitap ismi söylemem gerekirse; Küçük Kara Balık, Küçük Prens ve Bir Köpeğin Günlüğü Dobişko.

    En sevdiğin;  film, oyun, müzik ve etkinlik nedir?

    Her Çocuk Özeldir ve Rafadan Tayfa Göbeklitepe filimlerini çok sevdim. Oyunda ise akıl oyunlarını ve sokak oyunlarını çok seviyorum. Abalone, Mangala, koridor, satranç, dedektif, hedef 5, kelime üretme, kim biliyor gibi akıl oyunlarını çok seviyorum. Ayrıca körebe, futbol, basketbol, hentbol, tekvando spor ve oyunlarını çok seviyorum. Yani akıl ve spor oyunlarını çok seviyorum.

    Hayatında yapmayı çok istediğin hayalini kurduğun bir şey var mı?

    Hayallerimin temelinde “tüm insanlığa yararlı bir insan olmak” var. Bu doğrultuda iki hayalim var. Birincisi Bilim Adamı olup uzaya gitmek istiyorum. Ama mutlaka gideceğim. İkincisi ise çocukların ölmediği bir dünya kurmaktır.

    Sana rol model olan, çok tanışmak istediğin birini bize söyleyebilir misin?

    Elon Musk’un teknoloji alanındaki başarını hayranım. Çok takip ediyorum. Ayrıca Aziz Sancar, Nobel ödülünü aldığında çok heyecanlandım. Ben de onun gibi başarılı bir bilim adamı olmak isterim. Keşke Elon Musk ve Aziz Sancar’la tanışma imkanım olsa… Onlar gibi olmayı çok isterim.

    SADIK KÖPEK HACHİKO’NUN HEYKELİNE SARILMAK İSTİYORUM

    Dünya’da görmek istediğin istediğin yer, Ülke, şehir neresidir?

    Hachiko’nun hikayesini okudum ve çok etkilendim. Rüyama girdi. Japonya Tokyo’ya gidip sadık köpek Hachiko’nun heykeline sarılmak istiyorum.

    Kitapların sana verdiği en önemli değer nedir sence?

     Kitaplar bana bilgi kazandırırken ufkumu açıyor. Hayal gücümü geliştiriyor. Kitaplar en büyük yol göstericim. İyi bir okuyucu olmasaydım yazar olamazdım. Ayrıca benim kitaplarım omuzlarıma okuyucu sorumluluğunu bindirdi. Kitap yazarken okuyucuya faydalı olmaya çalışıyorum.

    Dinlenmek ve eğlenmek için neler yapıyorsun?

    Arkadaşlarımla birlikte oynamak beni çok eğlendiriyor. Spor yaparken de çok eğleniyorum. Ayrıca her hafta alet çantamı alıp köye dedemin yanına gidiyorum. Köydeki kuzenlerim, temiz hava, doğa, hayvanlar beni çok mutlu ediyor.

    Sorularımı cevapladığın için çok teşekkür ediyorum, sana başarılarının devamını diliyorum. Hayallerin gerçek olsun, şansın açık olsun.

    2 YORUMLAR

    Yorumun benim için değerli

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.