Tümü

    “Anneannemin Tenceresi” Nasıl Doğurdu?

    Fotoğraflar:LarienDijital

    ANNEANNEMİN TENCERESİ ‘ni Asuman Kerkez anneannesi Nafia Kutlu’ya ithaf ediyor,

    “Bembeyaz saçları ve bardakta bekleyen dişleriyle, sabahları içten gülüşüyle… İnsandı, kadındı, anneydi, anneanneydi, babaanneydi.” 
    Ne kadar içten ve saf duygular barındırmış değil mi anneanne sevgisi. Ondan ilhamla yazdığı bu yemek kitabı görsel bir şölen adeta. Kendi Adıyamanlı eşi ise Hataylı Asuman’ın.
    Bu kitapta da Adıyaman ve Hatay Mutfağından unutulmaz lezzetler sunuyor bizlere.
    Kitapta neler yok ki, “Pıtıpıtı Çorbası, Meyyir Çorbası, Çullu Köfte, Sömelek Köfte, Abuzer Kebabı, Kabaklı Mutaniye, Tırşik, Şık Mualla, Tevenk Sarması, Kemmunlu Biberli Aş, Pirpirim Cacığı, Sirimas, Mıkla, Külçe, Semsek, Tene Helvası gibi saymakla bitiremeyeceğim çoğunu ilk kez duyduğum tatları tarif etmiş.Her tarifi  çok anlaşılır bir şekilde yemek kaşığı, su bardağı,çay bardağı ölçüsü ile veriyor.
     Misafirine helva yapmak için törenle önce pirinci ıslatıp un haline gelene kadar havanda döverek öğüttü. Sonra helva yaptı ve sıcak sıcak peynirleri sünerken sundu telaşla. Başından savma kültürü uğramaz bizim memleketlerin yemeklerine… Yemek ve emek iç içedir. Kim bilir ne savaşlar, ne kavgalar gördü bu gökyüzü. Kimler ne duygularla kaşıkladı aynı tabaktan. Tarihten her sayfa çevrildiğinde dünya yüzünde, en değişmeyen şey mutfakta kaynayan bu tencereydi. O benim “annannemin tenceresi”. 
    Ayrıca her tarifin başında o yemeğin yöresini, nasıl bir lezzet olduğunu ve adının nereden geldiğini açıklıyor.
    Örneğin; Pıtıpıtı Çorbası, ” Pıtıpıtı çorbasının tarifini vermeden önce pıtıpıtının ne olduğunu açıklamamda fayda var sanırım. Pıtıpıtı çorbası yarmayla yapılan çok kıvamlı bir çorba olduğu için kaynarken pıt pıt diye ses çıkarırmış. Bu yüzden pıtpıt ismini almış. Kaybolmaya yüz tutmuş Adıyaman yemeklerinden bir tanesidir kendisi.”
    Asuman ile Tencere Tv Röportajı geçen eylül ayında. O güzel mutfağında/ atölyesinde şahane bir kahvaltı yapmıştık. Gerçekten de aşağıda söylediği gibi fotoğrafların tariflere figüran olmadığını görmüştük.
    “Kitabı hazırlarken bizim tencerede ne pişti, fotoğrafa da aynısı düştü. Sanmayın ki fotoğraflarım tariflere eşlik eden bir figüran. Kokusunu kıvamını damağınızda hissedebileceğiniz özelliğe sahip aktörlerdir.”
    “Benim gibi işini çok önemseyen, çok güzel yemek yapan ve detaycı bir anneyle, anneanneye sahipseniz aile içinde kendinizi ispatlamanız çok zordur… “Güzel olmuş ama…” ile başlayan ve sonrasında, “bir daha pirinçleri koyarken şöyle yap” diye mutlak bir tavsiyeyle biten cümleler çok duymuşsunuzdur. Ben de farkında bile olmadan biriktirdim ve aynı yoldan yürüdüm.” 
    Kitabının tanıtımında blogger arkadaşlarla mutfağında ağırladı bizleri. Elleriyle peynirli irmik helvası kavurdu. Sıcak sıcak yedik tadı damağımızda kaldı. Birbirinden lezzetli yemeklerin tariflerinin olduğu kitabını imzaladı ve çok değerli cümleleri benim içimi okşadı.
    Ne kadar güzel bir insanın içindeki iyiliğin sözlere yansıması. Teşekkür ediyorum Asumancığım….
    YOLUN AÇIK OLSUN her daim üreten, eğiten, öğrenen, öğreten  güzel yürekli kadın….
    Asuman o sımsıcacık güçlü kadınlardan. Sürekli çalışan ve ışıldayan, güler yüzlü kadınlara selam olsun.

    Yorumun benim için değerli

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.