Tümü

    “ Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi” Editörü Levent Cantek

    Levent Cantek’in editörlüğünde yayınlanan “2015 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi” İletişim Yayınlarından çıktı.

    Edebiyat tarihinden seçme bilgilerle yepyeni öyküleri bir arada sunan bir Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi tüm edebiyat severlerin masasında bulunmasından keyif alacağı bir takvim.
    Beni kırmayıp sorularıma cevap veren Levent Cantek’e teşekkür ediyorum…..

    O ARA NABZIM YÜKSELDİ, GÜP GÜP ATIYOR KALBİM…
    FATMA ERDEM (F.E.) : Refik Halit Karay’dan Murat Menteş’e, Peyami Safa’dan Barış Bıçakçı’ya, Yaşar Kemal’den Murathan Mungan’a edebiyat tarihinin değerli yazarlarının kitaplarından alıntıların yer aldığı, belki de isimlerini ilk kez bu takvim sayesinde duyduğumuz yazarların kısa öykülerinin yer aldığı,18 farklı çizerin çizgileri ile de renklenen bu edebiyat takvimini yayınlamaya nasıl karar verdiniz?

    LEVENT CANTEK (L.C.): On yılı geçmiştir, o zamanlar, meşhur Maarif Takvimi’ni fikir olarak izleyen epeyce hınzır ve eğlenceli Saatli Arif Takvimi vardı, onu yapan arkadaşlardan biri olan Tolga Arvas, bizim yayınevinin Ankara irtibat bürosuna gelip giderdi. Biraz onu gaza getirmek, yeni bir şeyler yapmaya teşvik etmek istedim. Eylül ayının başıydı, takvim yapmak için geç bir tarihti. Önce onu ikna ettim, sonra içeriği daha özgün klılacak fikirler geliştirdim. Yayınevindekilere söyledim, daha önce konuşulmuş bir şey değildi. Ne yapacağımı anlattım. Türkçe edebiyatın konuşulması gerekiyor, bir vesile olsun istiyordum. Tefrikaları çok severim, 1980’lerin ortasına kadar her büyük yazar, romanını kitap olmadan önce gazetelere tefrika olarak verirdi. Kesip sakladığım onlarca tefrika var elimde. Yazar arkadaşlarla konuştum, fikrimi anlattım, o süreç biraz karışıktır, kimi yazar uzun uzun konuşmak, konuşurken fikir geliştirmek ister. Uzuun uzun konuştum çoğuyla. Etrafımda zaten epeyce genç çizer var, onlara söyledim. Seyhan Argun’la her gün yayınlanan bir bant hazırlamaya başladık. Berat’la (Pekmezci) Kulağı Büyüyen Adam’ı yaptık filan. Takvim kadar günlük gazete, günlük tefrika bülteni gibi davrandığım da oldu. Ayrıca reklamlarda filan öyle duyurduk ama yanlış saymışız, 15 değil 18 çizer olmalıydı, atlamışım…51 yazar dedik ama 51’den fazla yazardan özgün katkı aldık…Doğrusu en az 6 ayda tamamlanması normal olan bir şeyi 45 günde tamamladık. İnatçı bir adamımdır, o ara nabzım yükseldi, güp güp atıyor kalbim… Tefrika için yazarları beklemek, yetiştiremeyenlerin yerlerine yeni şeyler ikmal etmek çok stresliydi. İş bittiğinde vücudum da normale döndü…Çok şükür, doktordu, check-up’tı, geçici stresmiş…

    YAZILI VE ÇİZGİLİ TEFRİKALAR VAR İÇERİSİNDE

    F.E.: Bizler çocukken Saatli Maarif Takvimi asılı olurdu duvarlarımızda. Her takvim yaprağının ön yüzünde, o gün doğacak bebeklere verilebilecek kız ve erkek çocuk isimleri, ezan vakitleri, atasözleri, tarihte o gün yaşanan  önemli olaylar, arka yüzünde  ise, günün yemek menüsü, şiir, fıkra veya özlü sözler yer alırdı. Her sabah takvim yaprağını yırtarak yeni bir güne başlardık ve yeni bilgiler bizi karşılardı. Takvimin yaratılma fikrinde geçmişe özlem mi var?

    L.C.: Evet, takvim kadar tefrika da nostaljik gelecekti insanlara… Gençlerin bilebileceği bir şey değildi, ebeveynlerinden duydukları bir şey…Nostaljiye odaklanırsanız, kendinizi de yaptığınız işi de sınırlarsınız…Genç işi olsun istedim, nostalji olabilirdi, ama bu hissiyatın içeriğin önüne geçmesi doğru olmazdı. Yazılı ve çizgili tefrikalar bu bakımdan işlevsel oldular, insanlar takvimi gördükçe birbirlerine bunu anlatacaklar.

     ENFORMATİK VE EMEK VERİLMİŞ BİR İŞ
    F.E.: Takvimin tanıtım yazısında; “farklı farklı kitaplardan seçilen alıntılar, size okumadığınız birçok eser hakkında fikir vererek “edebî keşifler” yapmanızı sağlarken; çizerlerin öykülere eşlik eden illüstrasyonları, yaratılan tiplemeler, karikatürler ise okuma zevkinizi artıracak” deniliyor. Bu Resimli Edebiyat Takvimine gösterilen ilgiyi nasıl buluyorsunuz?

    L.C.: İlgi göreceğini biliyordum, o bakımdan normal karşılıyorum. Türkiye’de editörlük pek çok şeyi birarada yapmayı ve planlamayı gerektiriyor, tahminde bulunuyor, içerik oluşturuyor, okur ilgisini takip ediyorsunuz. Yeni, farklı, eğlenceli, enformatik ve emek verilmiş bir iş olduğunu okur görecekti, biliyordum dediğim buydu.

    Kitap kurdu okurlara 2015 yılı hediyesi bu takvim. Onların elinden düşmeyecek, hem okumak hem de saklamak isteyecekleri bir hazine olmuş. Onlar adına sizlere teşekkür ediyorum.

    Röportaj; 31.12.2014

    Yorumun benim için değerli

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.