Tümü

    Son Star Müzikli Tiyatro

    14-15 Nisan 2009 tarihinde 10. ODTÜ Sanat Festivali çerçevesinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonunda sergilenen “Son Star” müzikli oyunu; Son yıllarda her gün sayıları artan televizyon yarışmalarından çıkan günü birlik şöhretlerin yaşadığı günü birlik sahte dostlukları mizahi bir dille anlatan trajikomik bir oyun. Ankara Müzikal Tiyatronun kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Tamer Aykut ile gösteri öncesi yaptığımız kısa söyleşi;

    MAVİANNE: Ankara Müzikal Tiyatrosundan ve oyuncularınızdan bize biraz bahsedebilir misiniz?

    TAMER AYKUT: Ankara müzikal tiyatrosu oyuncularının %95’i ODTÜ mezunu, hepsi kendi iş alanında kariyer sahibi başarılı insanlar. İş güç sahibi bu oyuncuların hepsinin gönlünde bir sanat aşkı var. Bu nedenle benim de ODTÜ mezunlarına verdiğim 8 aylık bir kurs sürecim oldu. Bu kurs, sanatla içiçe olmak isteyenleri bir araya getirdi. Kurs süreci sonunda, onların içinde en yetenekliler, en istekliler, sanatla beraberliklerini devam ettirmek isteyenlerle biraraya geldik ve Ankara Müzikal Tiyatrosunu 2008 yılında kurduk.

    Ben 25 yıldır opera solist sanatçısıyım. Bu süre zarfında 2 ayrı müzikalim operada sahnelendi. Onları sahneye koyup, müziklerini yazdım. ”Son Star” 3. müzikli oyunum. Bu sefer de özel grupla tiyatro yapmayı denedim. Oyuncular ile aynı zamanda gönül birliği oluştu. Oyuncuların hepsi benim sıfırdan yetiştirdiğim öğrencilerimdir. İlk tiyatro oyunculuk derslerini, ilk şan derslerini ben verdiğim için, onlar benim evlatlarım gibidir. Biz bir aile gibiyiz, bu oyunun başarısının anlamı çok farklı, çok özel bir durum.

    MAVİANNE: Oyuncuların amatör olması bu oyuna daha farklı bir enerji katmış olmalı.

    TAMER AYKUT: Evet doğru söylüyorsunuz. Zaten bu enerji olmasa bunu başarmamız imkansızdı. Çünkü, bir düşünün devlet opera balesinde yüzlerce kişinin yaptığı işi biz hep kendimiz yaptık. Dekorlar, kostümler, ışık, aklınıza ne geliyorsa her şeyi biz yaptık. Arkadaşlarımızın hepsi bir görev üstlendi. Herkes bir ucundan tuttu. Bir müzikli oyunda devlet kurumlarının imkanlarını ve bizim imkansızlıklarımızı karşılaştıracak olursak, hakikaten çok özel bir iş çıkıyor ortaya.

    MAVİANNE: Türkiyede müzikli oyun çok az bildiğim kadarıyla. Her oyuncunun hayalidir müzikal oynamak ve siz bu hayali amatör oyuncularla gerçekleştiriyorsunuz. Çok özel bir durum olduğunu düşünüyorum. Bu konuda siz ne söylemek istersiniz?

    TAMER AYKUT: Hakikaten özel olduğu kadar da, riskler taşıyan bir durum herkes için. Ama biz, birbirimize çok inandık. Ben onların başaracağına çok inandım onlar da benim bu inancıma inandılar. Böyle karşılıklı bir güven söz konusu. Bu sene bu iki temsili yapıp sezonu kapatacağız. Asıl ekim ayından itibaren ”Son Star”ı yeniden bir sezon oynamak üzere açacağız. Yeni sezonda perdelerimizi açtığımızda daha da oturmuş yerleşmiş bir şekilde olacak oyunumuz.

    MAVİANNE: Temsillerinizi yeni sezonda da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezindeki sahnede mi oynamayı düşünüyorsunuz?

    TAMER AYKUT: Biz 10. ODTÜ Sanat Festivali kapsamında özel bir anlaşma yaptık . Seneye farklı bir sahnede oyunlarımızı oynayabiliriz. Bu akşam oyunumuzun dünya prömiyeri diyebiliriz. Biliyorsunuz ilk defa sahnelenen oyunlara dünya prömiyeri deniyor.

    MAVİANNE: İzleyicilerin oyuna karşı tüm tepkilerini bu akşam alacaksınız. Neler hissediyorsunuz?

    TAMER AYKUT: Tüm yorumları gerek teknik gerek sanatsal her bakımdan tepkileri değerlendireceğiz. Yaz dönemine giriyoruz, tatil döneminde önümüze koyacağız tüm eleştirileri, süzeceğiz.

    Yeni bir oyun ve ilk temsil, daima çok riskli ve ürkütücüdür. Bilinmezdir çünkü. Yıllarca oynanmış oyunları bilirsiniz, nasıl bir tepki olacak. Yeni oyunda, seyircinin tepkisini bilmiyorsunuz, bir şey kurgulamışsın nasıl gideceğini bilmiyorsunuz. O yüzden çok heyecanlıyız bugün.

    MAVİANNE: Oyuncularınızı merak ediyorum, yaş ortalaması nedir, kaç kişiler?

    TAMER AYKUT: Genellikle 20-25 ile 30-35 arasında. Çoğunluğu ODTÜ’nün çeşitli bölümlerinden mezun olan iş güç sahibi insanlar. Şu anda 16-17 oyuncumuz var. Önümüzdeki yıl dışarıdan yeni sanatçılar alıp kadroyu güçlendirmek istiyorum. Nitelik olarak oyuncularımdan çok memnunum ancak, sayı olarak artırmak istiyorum. Farklı kültürden farklı yerlerden oyuncular ile daha güçlü bir ekip olabileceğimize inanıyorum. Bizim için Oyuncuların kapasitesi, yeteneği ve isteği önemli.

    MAVİANNE: Yeni alacağınız kişileri bir eğitime tabi tutmayı planlıyor musunuz?

    TAMER AYKUT: Şimdiki oyuncular böyle bir kurstan geçmişlerdi. Ancak, bundan sonra böyle bir eğitim düşünmüyorum. Kalabalık bir ekiple daha fazla oyun yapmak mümkün olacak. 2. veya 3. oyun yapma şansımız olabileceğini düşünüyorum. Hatta, bir tane de çocuk oyunu yapalım istiyorum.

    MAVİANNE: Gönüllülük usulü ile mi yürütüyorsunuz Ankara Müzikal Tiyatrosunu, gelir beklentisi var mı?

    TAMER AYKUT: Bırakın gelir beklentisini, bu oyunun dekoru kostümü ve gözle görülmeyen çok fazla giderleri, orkestra, stüdyo kayıtları hep grubun kendi içerisinden sağlandı.

    MAVİANNE: Bu söyleşi için size teşekkür ediyorum. Güzel bir temsil olmasını diliyorum. Son olarak bize söylemek istediğiniz şeyler var mı?

    TAMER AYKUT: Son Star oyunu yaklaşık 6 aylık bir sürecin sonunda çıktı. Herkesin profesyonel hayatta işleri olduğu için her gün prova yapamadık haftada ortalama 2 gün çalışarak hazırlandık. Bundan sonra güzel bir tatil yapalım diyorum. Inşallah yeni sezonda daha fazla enerjimizi toplamış bir şekilde devam edeceğiz. Ben size ilginizden dolayı teşekkür ediyorum.

    Yorumun benim için değerli

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.